Само три подлеза, от общо 89 на територията на Столичната община,

...
Само три подлеза, от общо 89 на територията на Столичната община,
Коментари Харесай

Ангел Джоргов: Изграждаме два надлеза над Южната дъга на Околовръстния път

Само три подлеза, от общо 89 на територията на  Столичната община , сега са неизползваеми. Единият е на бул. „ Мария Луиза “, вторият е против НДК, третият е в регион „ Подуяне “, а повода е недостъпна среда. Това сподели в студиото на Радио София  инж. Ангел Джоргов - зам.-кмет на Столичната община в направление „ Обществено строителство “.
„ Всички останали подлези сега се ползват  без значение дали имат построена налична среда  – с рампи, с асансьори или са изграждани преди доста години. Не мисля, че би трябвало да се закриват подлези “, добави инж. Джоргов.
Проблем съществува и от обстоятелството, че през годините огромна част от пространствата в подлезите са добити и са  частна благосъстоятелност . По думите на зам.-кмета, „ не е толкоз елементарно да прекъснеш достъпа до един частен парцел. Това е една от аргументите подлезът на бул. „ Фритьоф Нансен “ да не се затваря изцяло “.
По отношение създаване на  надлези  на огромните столични кръстовища, Ангел Джоргов изясни, че е мъчно да се изградят такива, защото те би трябвало да бъдат с нужната височина.
Трябват асансьори и рампи . Оставете настрани, че това е много скъпо начинание, само че чисто механически е обвързвано с доста преустройства, много е евентуално и да би трябвало да се вършат ПУП-ове за тези надлези “, сподели зам.-кметът.
Той добави, че от няколко години, Столичната община работи по реализирането на  два надлеза на Южната дъга на Околовръстния път.  През тази година следва стартирането на процедура за избор на реализатор за първия от тях. 
Ангел Джоргов  добави, че с решение на Столичния общински съвет от 2010 година, по-голямата част от подлезите са дадени за поддръжка на районните администрации, а общината ги обезпечава финансово за належащи поправки. Зам.-кметът добави, че към половината от подлезите в столицата са снабдени с видеонаблюдение. Те са най-вече в централната градска част и по огромните булеварди.
„ Има профилиран център в Столичната община, където има хора, които онлайн наблюдават  видеонаблюдението . Имат връзка с него и СОТ компаниите, там където е обезпечена и такава защита и поетапно се усилва броя на подлезите, в които има видеонаблюдение “, сподели още зам.-кметът на Столичната община в направление „ Обществено строителство “.
По отношение на  опасните релси  на стълбите в подлезите, Джоргов изясни, че по Наредбата за налична среда, би трябвало да бъдат построени рампи с до 5% надолнище.

„ Тези релси са изграждани в годините обратно и в този момент сега са в заварено състояние. Трудно е да се вземе решение дали да бъдат отстранени или не, тъй като при негоден асансьор, да вземем за пример, хората ги употребяват. При построяването на новите подлези се съблюдава Наредбата за налична среда и би трябвало да има или асансьор или въпросните рампи. В подлезите, в които е невероятно осъществяването на Наредбата и построяването на рампи, решението е монтиране на асансьори “, сподели  Ангел Джоргов.
Той добави, че най-натоварените и най-проблемни подлези ще бъдат взети за стопанисване от Столичната община, защото при нужда, тя има потенциала за 24-часова поддръжка, благодарение на екипа на  „ Аварийна помощ и предварителна защита “.
Относно честите  наводнения  в подлезите, Джоргов изясни, че това е въпрос на поддръжка.

„ Ние имаме огромен проблем в подлезите, в които има търговски обекти, в които се готви храна. Те би трябвало да имат система за маслоулавяне, с цел да не отива мазнината непосредствено в канала. Но на процедура, ние отделяме един извънредно огромен запас да отпушваме такива канали. Като се запушат, по-късно и при не толкоз натоварен дъжд, водата няма къде да отиде “, сподели Джоргов и изясни, че при ремонта на кръстовището на  бул. „ България “ и бул. „ Гоце Делчев “, както и на бул. „ България “ и бул. „ Тодор Каблешков “  ще бъде сменена хидроизолацията на тавана на подлеза.
Около  450 000 лева  е отделила Столичната община на районните администрации за настоящ ремонт на подлези през 2021 година, сподели още зам.-кметът на Столичната община в направление „ Обществено строителство “.
Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР